Skip to content

Kdaj je čas za menjavo motornega olja?

V splošnem velja, da je motorno olje del zasnove motorja. Zato njegove viskoznosti in intervala menjave ne določa/priporoča proizvajalec olja temveč konstruktor motorja.

Interval menjave olja in njegova viskoznost najbolje pozna proizvajalec motorja.

Priporočilo glede intervala menjave motornega olja je navadno navedeno v navodilih za uporabo vozila in izraženo kot število prevoženih kilometrov med dvema menjavama, ki je lahko dopolnjeno še s časovno omejitvijo. Olje je treba zamenjati takoj, ko je izpolnjen eden od navedenih pogojev/zahtev – te podatke najdete v navodilih za uporabo vozila. Pogosto sta podani dve priporočili: 

  • Normalno” – ta velja za normalno uporabo vozila, kar pomeni, da se vozilo uporablja v osebne namene in ima mešan način vožnje, tak, ki vključuje vožnjo v mestnih predelih kot tudi daljše vožnje po avtocesti.
  • V poostrenih razmerah” – ta predvideva težje pogoje delovanja motorja, kot so profesionalna uporaba vozil (taksi služba, policijska patrulja, dostavna vozila itd.). Gre za vožnjo, ki ima pretežno kratke razdalje s številnimi hladnimi zagoni, ali pa vožnjo na nadmorski višini, višji od 1500 metrov, udeležbe na dirkah in na splošno vožnjo, ki vključuje večje obremenitve motorja.

Intervali menjave olja navadno temeljijo na delovnih urah motorja. Za mešano vožnjo tako v splošnem velja, da je ena delovna ura motorja enaka 60 prevoženim kilometrom. To je eden pomembnejših parametrov, če se osredotočimo predvsem na mestno vožnjo, kjer je kilometrina sorazmerno majhna, vendar je motor veliko časa v delovanju. Računalnik vozila uporablja delovne ure motorja za oceno, koliko časa lahko še zdrži olje, posledično pa lahko na instrumentni plošči pokaže, da je treba menjavo olja opraviti prej – npr. na ⅔ ali ¾ od največjega dovoljenega intervala.

Avtomobilski računalnik uporablja podatke o številu delovnih ur motorja kot parameter za oceno naslednjega servisnega intervala menjave olja.

Tudi če avtomobila večino leta ne uporabljamo, olje v motorju postane bolj ali manj umazano, saj vsebuje saje (zlasti pri dizelskih motorjih), je delno oksidirano, njegova bazičnost pa se manjša zaradi izpušnih plinov in podobno. Poleg tega je ob manj pogosti uporabi delež kondenzirane vode v motorju večji, kar tudi skrajša življenjsko dobo olja. 

Poiščite pravo olje za vaše vozilo s pomočjo spletnega pomočnika Lub Advisor.

KLIKNITE ZA VEČ INFORMACIJ

Ali naj skrajšam interval menjave motornega olja?

Poleg omenjenih pogojev vožnje in delovnih ur motorja je treba upoštevati tudi stanje motorja. Namreč, gibljivi deli motorja se sčasoma obrabijo, vrzeli med njimi pa postanejo večje, zato bo s starostjo motorja poraba olja večja kot takrat, ko je bil avtomobil razmeroma nov. Če je vozilo starejše od 10 let ali pa ima več kot 200.000 prevoženih kilometrov, dobra praksa serviserjev pravi, da se interval menjave olja skrajša za 20 do 30 % glede na prvotna priporočila proizvajalca

TotalEnergies vam nudi koristne nasvete in priporočila pri izbiri olja. Za vsa vprašanja, dvome, pa tudi predloge o temah, ki vas zanimajo, nam pišite.