Skip to content

Antifriz: ga vaše vozilo res potrebuje?

Vloga antifriza

Vloga antifriza je vzdrževanje temperature motorja in preprečevanje njegovega pregrevanja.

Motor vašega avtomobila proizvaja veliko toplote, ki lahko, če je ne nadzira in odvede, povzroči resno škodo. Zato je antifriz tako pomemben za pravilno delovanje vašega avtomobila. Ko antifriz zmešamo z vodo in ga nalijemo v ustrezno posodo, pomaga preko hladilnika uravnavati temperaturo motorja, hkrati pa ščiti in maže kovinske dele v hladilnem sistemu.

Kaj je antifriz in zakaj je pomemben za vaše vozilo?

Antifriz je barvna tekočina, ki jo skupaj z destilirano vodo dodate v hladilni sistem, ki uravnava temperaturo motorja. Glavna sestavina antifriza, ki ga uporablja večina sodobnih avtomobilov, je etilen glikol, spojina, ki znižuje ledišče vode in zvišuje njeno vrelišče, kar pomeni, da voda v hladilnem sistemu vašega avtomobila ne more zmrzniti, zavreti ali izhlapeti.
Za pravilno delovanje motorja je poleg goriva in olja potrebna tudi antifriz. Brez njega bi toplota, ki nastane pri zgorevanju, povzročila hitro pregrevanje motorja in celo popolno zaustavitev. Antifriz tudi maže komponente hladilnega sistema, ki pridejo v stik z vodo, in tako preprečuje korozijo kovinskih delov.

Ali je antifriz enako kot hladilna tekočina?

Izraza "antifriz" in "hladilna tekočina" se pogosto uporabljata kot sinonima, čeprav obstaja razlika. Hladilna tekočina motorja vsebuje antifriz, zato je natančneje reči, da je hladilna tekočina pripravljena mešanica antifriza in vode.

Za hlajenje motorja ni dovolj samo vliti vodo v hladilni sistem. Visoka temperatura, ki nastane pri zgorevanju, bi privedla do njenega vrenja. Poleti voda, ki ni mešana z antifrizom, izhlapi, pozimi pa lahko zmrzne, zaradi česar je neuporabna. Proizvajalci običajno priporočajo mešanico antifriza in vode v razmerju 50/50, odvisno od podnebnega območja.

Zakaj je treba zamenjati antifriz?

Kot vse tekočine v vašem avtomobilu tudi antifriz sčasoma izgubi svoje lastnosti in postane bolj kisel, kar vodi do korozije v hladilniku in drugih pomembnih sestavnih delih hladilnega sistema, kot so vodna črpalka, cevi, termostat in pokrov hladilnika.

V vašem hladilniku se lahko naberejo tudi rja, umazanija in drugi škodljivi delci. Ti ogrožajo sposobnost antifriza, da uravnava temperaturo motorja, kar lahko privede do njegovega pregrevanja, poškodb bloka motorja in celo zaribanja batov v valjih.
 

Kateri antifrizi so primerni za vaše vozilo?

Kako pogosto je treba antifriz zamenjati in kako to storiti?

Vedno upoštevajte navodila proizvajalca vozila. Zamenjava antifriza je navadno priporočljiva vsakih 48.000 km ali vsaka tri leta, pač glede na to, kateri pogoj izmed omenjenih je prvi izpolnjen.

Pri menjavi antifriza počakajte vsaj eno uro, da se hladilnik in motor ohladita. Odprite pokrov motorja in najprej preverite hladilnik in cevi za morebitnimi razpokami in sledmi puščanja tekočine. Če opazite kakršnekoli poškodbe, se za popravilo ali zamenjavo obrnite na servisno delavnico.

Odvijte pokrov hladilnika. Sprostite vijak za odtok hladilne tekočine in pustite, da se popolnoma izprazni. Privijte nazaj vijak, napolnite hladilni sistem z destilirano vodo, zaženite motor in ga pustite delovati 10 minut. Nato ponovno pustite, da se ohladi in izpraznite destilirano vodo.

Zaprite izpustni pokrov/vijak hladilne tekočine, vlijte tekočino za izpiranje hladilne tekočine in dolijte destilirano vodo. Postopek polnjenja in praznjenja ponavljajte, dokler voda, ki prihaja iz hladilnega sistema, ne bo čista. Na koncu dodajte ustrezno količino antifriza in destilirane vode ter zaprite pokrov hladilnega sistema.

Kako doliti antifriz?

Počakajte vsaj eno uro, da se motor in hladilnik ohladita. Naredite mešanico antifriza in destilirane vode v ustreznem razmerju. Odstranite pokrov iz hladilnika, dodajte razredčen antifriz in pokrov vrnite v prvotni položaj.

Seveda se pred kakršnimkoli posegom posvetujte z navodili, ki ste jih dobili z vozilom. Pomembno je upoštevati, da je hladilni sistem vašega avtomobila pod pritiskom in da akumulira toploto, ki je lahko nevarna. Nikoli ne izvajajte tega postopka, ko sta motor in hladilnik vroča, saj se lahko, če se ne boste držali varnostnih ukrepov, resno poškodujete.

Upamo, da vam je branje tega članka koristilo. Za vsa vprašanja, pomisleke in predloge tem, ki vas zanimajo, se obrnite na nas.