Skip to content

Poletje je tu! To pomeni, da je dobro vzdrževana avtomobilska klimatska naprava vaš najboljši prijatelj na poti. Pred nekaj leti so poletja pri nas postala bistveno toplejša kot prej. Klimatska naprava v avtu ni več luksuz in je postala nuja, sploh ko zunanja temperatura preseže 30°C. Vozniki so v razgretem avtomobilu pogosto nervozni in hitijo na cilj, zato med vožnjo pogosto delajo napake. Še posebej pomembno je, da je vožnja prijetna, ko se odpravljate na daljšo pot, še posebej, če imate s seboj otroke ali hišne ljubljenčke. Zaradi tega vam svetujemo, da redno preverjate stanje klimatske naprave v vašem avtomobilu.

stanje klimatske naprave v vašem avtomobilu

Najbolje je, da pregled opravite na pooblaščenem ali specializiranem servisu pred začetkom sezone. Če ste to pozabili narediti spomladi, to storite kadarkoli, saj se boste izognili neželenim situacijam, dragim popravilom in negativnim posledicam za zdravje. Svetujemo vam tudi, da med dvema servisnima intervaloma sami opravite pregled:

  1. Prižgite klimo in preizkusite, ali dovolj hladi in ali ventilator piha na vseh obratih. 
  2. Pozorno poslušajte morebitne čudne zvoke, ki bi lahko nakazovali težave pri delovanju. V primeru, da pride do kakršnihkoli sprememb v delovanju klimatske naprave, obvezno obiščite katerega od preverjenih avtoklimatskih servisov. 
  3. Če je vse v redu, smo za vas pripravili nekaj nasvetov in priporočil za pravilno uporabo in vzdrževanje klimatske naprave.

Zaščitite svoj avto pred soncem

Da bi zagotovili kar najbolj prijetno temperaturo v kabini, najprej poskrbite za zaščito avtomobila pred sončnimi žarki, ko je še na parkirišču, z zaščitnimi folijami, senčili in prevlekami. Tako preprečite segrevanje zraka v kabini in hitreje ohladite notranjost avtomobila ob vklopljeni klimatski napravi.

Pravilna uporaba klimatske naprave med vožnjo

Ko se zrak v kabini prezrači, zaprite okna in nastavite klimatsko napravo na kroženje zraka, saj klimatska naprava lažje ohladi delno ohlajen zrak kot vroč zrak, ki prihaja od zunaj. Zmanjšajte hitrost ventilatorja in usmerite tok zraka proti nogam in vetrobranskemu steklu, da se izognete neposrednemu udarcu hladnega zraka v obraz. Zelo pomembno je, da temperaturo prilagodite tako, da je samo za 5-6°C nižja od zunanje, da vaše telo ne bo doživelo šoka po izstopu iz vozila. To je povsem dovolj, da je vožnja prijetna in s hlajenjem ni treba pretiravati. Če vztrajate pri večji temperaturni razliki, obvezno 15 minut pred prihodom na cilj izklopite klimatsko napravo in vključite prezračevanje. Tako se bo temperatura postopoma izenačila in vaše telo bo lažje prenašalo zunanjo temperaturo.

Obstaja še en zelo pomemben razlog, zakaj je treba po izklopu klimatske naprave vključiti prezračevanje. Med delovanjem klimatske naprave se v uparjalniku ustvarja vlaga, ki je izjemno ugodna za razvoj bakterij in raznih mikroorganizmov, ki so lahko škodljivi vašemu zdravju. Prezračevanje bo izsušilo uparjalnike in znatno upočasnilo njihov razvoj. Če začutite neprijeten vonj, je to najverjetneje posledica nakopičenih bakterij, zato morate klimatsko napravo obvezno razkužiti. Ali boste to storili sami ali na servisu, je odvisno od vas, vsekakor pa priporočamo, da čiščenje in dezinfekcijo opravi strokovnjak. Če se za to odločite sami, je na trgu za ta namen na voljo posebna avtokozmetika, običajno v obliki pršila ali pene. V tem primeru obvezno preberite navodila napisana na izdelku in jih natančno upoštevajte, saj lahko, če nanesete večjo količino od predpisane, ustvarite še več vlage ali celo poškodujete elektroniko. Če nič od tega ne pomaga, je to očiten znak za servis.

Še en pomemben nasvet je, da klime ne prižigate, ko je motor hladen ali ko se premikate zelo počasi. Če res ne zdržite vročine, nastavite pretok zraka na minimum. Pri vožnji na kratke razdalje se uparjalnik nima časa posušiti, zato vam tudi v teh situacijah odsvetujemo vklop klime.

Kako pogosto je treba servisirati klimatsko napravo?

Ob pravilni uporabi in rednem servisu vam bo klimatska naprava služila tako dolgo kot avto. Proizvajalec vozila je predvidel servisni interval za menjavo klimatskega filtra in se običajno opravi na 10-15.000 kilometrov oziroma dve leti. Da pa se prepričate, preverite v servisni knjižici ali se posvetujte s pooblaščenim serviserjem. 

Kako podaljšati življenjsko dobo klimatskih naprav

Poleg rednega servisiranja vam bomo svetovali, kako podaljšati življenjsko dobo vaše klimatske naprave. Prižigajte ga vse leto, večkrat na teden, vsaj za dve do tri minute. Na ta način podaljšate življenjsko dobo kompresorja in preprečite izgubo plina in olja, torej mešanice tekočin.

Upamo, da vam je bil ta članek koristen. Oglejte si še več vsebin, ki jih priporočamo spodaj, za vsa vprašanja, dvome in predloge pa nas kontaktirajte.