Skip to content

10 prednosti sintetičnih olj

Sintetična motorna olja so produkt zapletenih kemičnih transformacij, ki se izvajajo neposredno na surovi nafti ali z uporabo vnaprej izbranih molekul. Zaradi svoje sestave in vrste dodatkov sintetična motorna olja veljajo za praktično najkakovostnejša olja na trgu.

V nadaljevanju članka bomo izpostavili 10 prednosti, zaradi katerih so sintetična motorna olja prava izbira za sodobne visokozmogljive motorje.

Sintetična motorna olja

Sintetična motorna olja so najboljša izbira za sodobne motorje.

1. Zaščita motorja pri visokih delovnih temperaturah

Sintetična olja varno prenesejo visoke delovne temperature in jih zato pogosto proizvajalci vozil priporočajo za rabo v izredno vročih podnebjih, težkih delovnih pogojih, turbo motorjih, dirkalnih in drugih motorjih, ki delujejo pod visokimi obremenitvami.

2. Lažji hladen zagon motorja

Sintetična olja ohranjajo tekoče stanje tudi pri temperaturah do -30/-40 ℃. Za primerjavo, mineralna olja pri temperaturi -30 ℃ potrebujejo približno 6 sekund več, da dosežejo ustrezen tlak in “zakrožijo” v motorju.

3. Trajnost oljnega filma pri visoki obremenitvi

Medtem ko olje kroži po motorju, lahko deli, ki se vrtijo pri izjemno visokih hitrostih, "razredčijo" oljni film, vse dokler ta ne preneha zagotavljati ustrezne zaščite. Sintetična motorna olja ohranijo svojo viskozno gradacijo in stabilnost oljnega filma tudi pri ekstremnih obremenitvah.

4. Manjša poraba olja

Sintetična motorna olja izhlapevajo bistveno manj kot običajna mineralna olja. Na primer, kakovostno sintetično olje bo izgubilo približno 4 % prostornine v 6 urah delovanja pri temperaturi 400 stopinj, medtem ko bo klasično olje na naftni osnovi v enakih pogojih izgubilo kar 30 % prostornine.

5. Daljša življenjska doba motorja

Ustrezna zaščita pred obrabo, korozijo in nastajanjem usedlin vodijo do daljše življenjske dobe motorja. Na primer, sintetična motorna olja TOTAL QUARTZ s tehnologijo Age Resistance zagotavljajo do 74 % boljšo zaščito pred obrabo v primerjavi z običajnimi olji, ki sicer dosegajo industrijske standarde. Z uporabo sintetičnih olj je skoraj v celoti odpravljena težava nastanka usedlin v motorju.
 

6. Večja zmogljivost motorja

Z največjo stopnjo kompresije, ki jo zagotavljajo kakovostna sintetična olja, motor deluje učinkoviteje in izkorišča ves svoj potencial. Z zmanjšanjem notranjih uporov sintetična olja z nizko viskoznostjo 0/5W-20/30 povečajo moč in navor motorja ter zmanjšajo porabo goriva!

7. Manjša poraba goriva in vpliv na okolje

Manjše trenje med gibljivimi deli motorja zahteva manj energije in ustvari manj odpadkov. Manjša poraba goriva in zaščita sistema za čiščenje izpušnih plinov prispevata k zmanjšanju škodljivega vpliva na okolje.

8. Nižji stroški vzdrževanja

Zmanjšana obraba premikajočih se delov motorja, zaščita pred korozijo in nastajanjem usedlin ter zaščita sistema za čiščenje izpušnih plinov zmanjšujejo možnost prezgodnjih okvar in potrebo po zamenjavi dragih komponent motorja.

9. Daljši intervali menjave olja

Zaradi boljše toplotne in oksidativne stabilnosti ter odpornosti so intervali zamenjave sintetičnih olj lahko dva- do trikrat daljši od mineralnih olj, ki zahtevajo pogostejšo menjavo, običajno na 5.000 do 10.000 km, odvisno od paketa dodatkov, samega motorja in pogojev delovanja.

10. Skladnost z najnovejšimi standardi

Sintetična olja omogočajo izpolnjevanje zahtev najnovejših standardov ACEA in API ter najnovejših zahtev proizvajalcev vozil, česar mineralna olja ne morejo doseči.

Kljub temu pa ob vseh naštetih prednostih obstajajo situacije, ko sintetična olja NISO najboljša, niti edina izbira za vaš avto. Zato je pomembno poznati razlike in posebne namene rabe drugih vrst olja.
 

 

Upamo, da vam je branje tega članka koristilo. Za vsa vprašanja, pomisleke in predloge tem, ki vas zanimajo, se obrnite na nas.