Skip to content

28/03/2024 News

28. marec 1924: TotalEnergies je dopolnil okroglih 100 let!

28. marec 1924: TotalEnergies je dopolnil okroglih 100 let!

Pariz, 28. marec 2024 – Danes 100.000 zaposlenih v družbi TotalEnergies v 120 državah po vsem svetu nadvse veselo in s ponosom praznuje 100. obletnico ustanovitve družbe. Stoletna zgodovina TotalEnergies pripoveduje zgodbo o svetu in energiji od dvajsetih let prejšnjega stoletja pa vse do danes.

Pogumna in vizionarska odločitev

28. marca 1924 je bilo v Franciji, državi brez nafte, ustanovljeno podjetje Compagnie Française des Pétroles. S tem drznim in vizionarskim korakom se je začela večstoletna saga. Da bi zagotovili Franciji oskrbo z energijo, je naše podjetje potovalo na vse štiri konce sveta, se prilagajalo in raslo skozi stoletje in tudi skozi številne tehnološke in geopolitične preobrate.

Pionirji že 100 let

Za razliko od naših takratnih tekmecev nismo imeli dostopa do lokalnih virov. Zato smo svojo konkurenčno prednost zgradili na mednarodni širitvi in tehničnem znanju. Ta dva dejavnika sta oblikovala naš pionirski duh in zaznamovala našo pot vse do danes. Skozi leta smo nenehno premikali meje – tako tehnične kot geografske – in se hkrati prilagajali spreminjajočim se potrebam in pričakovanjem strank. Tako smo bili del izjemnega napredka in razvoja sodobne družbe v 20. stoletju. Dodatno strokovno znanje in izkušnje smo pridobili tudi s povezovanjem z družbama Petrofina in Elf-Aquitaine ter pred kratkim tudi z Maersk Oil, Saft in Direct Energie.

Postali smo multienergetsko podjetje

Medtem ko je bila nafta energija 20. stoletja, sta zemeljski plin in dekarbonizirana energija ključnega pomena za energetski sistem prihodnosti. Zemeljski plin je nujen za energetski prehod, kot podpora rasti občasnih obnovljivih virov energije in kot nadomestilo za premog, ki pri proizvodnji električne energije izpusti dvakrat več CO2. TotalEnergies je trenutno tretji največji igralec na svetu na področju utekočinjenega zemeljskega plina (LNG). Na področju elektroenergetike smo med najbolj dinamičnimi na svetu pri razvoju sončne in vetrne energije. Elektrika je energija v osrčju dekarbonizacije in jasno je, da bo 21. stoletje električno.

Pospeševanje energetskega prehoda

Od leta 2020 dosledno izvajamo strategijo prehoda, ki temelji na dveh stebrih: ogljikovodiki (vključno z LNG) in elektrika. Imamo željo in vizijo uspešno doseči naš prehod in podpreti naše stranke pri njihovem. Naš izziv je svetu zagotoviti cenovno dostopno energijo, ki jo potrebuje za svoj razvoj, hkrati pa zmanjšati emisije. To je "pošten, urejen in pravičen" prehod, ki ga poziva COP28. Na podlagi pionirskega duha, ki nas vodi, se bomo še naprej prilagajali in spreminjali po potrebi, da bomo del energetske zgodbe še naslednjih 100 let!